De Draver als recreatiepaard
De Draver & ik
Wie mij binnen de paardenwereld kent, weet hoogstwaarschijnlijk ook dat ik een groot hart heb voor het ras 'Draver'. Na een eerste kennismaking via een verzorgpaard, was ik verkocht. De combinatie van een zeker temperament, maar toch betrouwbaar en koel in het hoofd ligt mij enorm. Daarbij vind ik de vlakke gangen van een Draver ook heel fijn rijden en hou ik van hun veelzijdige aard. Bij de zoektocht naar een eigen paard, was de keuze voor het ras dus al gemaakt. Ulaan is bij mij gekomen als 4-jarige ruin die een aantal koersen gelopen had, maar niet snel genoeg was om op niveau te presteren.Bij het omscholen van een Draver als koerspaard naar rijpaard, was het mijn ervaring dat er heel wat vooroordelen bestaan en dat het ook waardevol is een netwerk te hebben om kennis en ervaringen te delen. Anno 2006 vond ik dat zelf via de toenmalige Nederlandse vereniging Dravers.nl, een groep gepassioneerde eigenaren die de handen in elkaar hadden geslagen om de Draver als recreatiepaard te promoten. Voor mij was dat toen een heel waardevolle bron van informatie. In de loop der jaren en door het ontstaan van meerdere sociale media-kanalen, is de documentatie wat versnipperd geraakt. Daarom wijd ik op deze website graag een stuk aan kennisdeling rond Dravers, met dank aan de pioniers van Dravers.nl voor de basis!
Het ras in al zijn veelzijdigheid
Na de koers
Niet ieder paard heeft het in zich om een topsporter te worden. Dit geldt natuurlijk voor alle rassen in iedere tak van de paardensport. Een spring- of dressuurpaard dat niet voldoet aan de hoge verwachtingen wordt verkocht als recreatiepaard, of om in de lagere regionen van de sport te presteren.Ook in de draf- en renwereld is dit zo: wie niet genoeg presteert wordt uit de sport gehaald. Met hoge trainingskosten elke maand en weinig opbrengsten staat een eigenaar wel voor die keuze. Er worden ieder jaar nieuwe Dravers gefokt, maar slechts een deel daarvan zal werkelijk zodanig presteren op de baan dat er een lange koerscarrière in het verschiet ligt. En dan nog duurt die carrière vaak maar maximaal een paar jaar. Vele vallen af, door blessures, omdat ze te snel in galop gaan (het zogenaamde 'springen'), niet de juiste mentaliteit hebben of omdat ze gewoon niet snel genoeg zijn. Deze paarden zijn onze potentiële recreatiepaarden.
Een Draver die rechtstreeks van de baan, trainer of handelaar komt is meestal wel zadelmak, maar daar houdt het ook mee op. Buiging, stelling, verzameling, overgangen, dat zegt dit paard niet zo veel. Binnenbeen, buitenbeen? Druk op het bit is voor veel Dravers, die hebben leren steunen op het bit, een sein om harder te gaan. Een Draver die van de baan komt, mist op dat moment vaak ook de goede bespiering voor het werk als rijpaard. Wees er dus van bewust bij de aanschaf van een uitgekoerste Draver, dat er nog een heel omscholingsproces volgt. Maar tijd en geduld lonen, en met een goede vertrouwensband, kan er heel wat van dit paard gevraagd worden.
Dravers in galop
Het is een groot misverstand dat Dravers per definitie niet kunnen galopperen. Het is wel zo dat een Draver die gekoerst heeft, ontmoedigd is te galopperen. Dit omdat aangalopperen tijdens de koers tot diskwalificatie leidt. Er zal dus heel wat geduld voor nodig zijn om zo een paard tot netjes galopperend rijpaard om te scholen. De kwaliteit van de galop van een Draver is afhankelijk van een aantal factoren.Ten eerste bouw: Dravers kunnen enorm verschillen qua exterieur en het ene paard zal het omwille van zijn bouw makkelijker hebben de balans te bewaren en onder te treden, dan het andere paard.
Daarnaast ook aanleg: sommige Dravers hebben nu eenmaal meer aanleg voor de galop, en hebben er ook duidelijk plezier in. Ook zullen Dravers met gangenaanleg meestal gemakkelijk galopperen, maar dat zal wel eerder een viertaktgalop zijn.
Dit is een vlakke galop met weinig tot geen zweefmoment, het lijkt alsof de achterbenen blijven draven en de voorbenen in galop gaan. Een viertaktgalop kan d.m.v. dressuurmatige scholing meestal wel verbeterd worden tot een nette drietaktgalop. De galop van een Draver zal vrijwel nooit een zeer langzame, beheerste galop met veel 'sprong' (een lang zweefmoment) worden, zoals een dressuurpaard van hoog niveau die kan laten zien. Maar Dravers zijn zeker in staat om te (leren) galopperen, en voor de meeste doeleinden zal die relatief vlakke galop voldoende van kwaliteit zijn.
Veelzijdig recreatiepaard
Veruit de meeste ruiters in België zijn recreatieruiters. Ze doen van alles wat, en niets echt op topniveau. Een recreatieruiter geeft de voorkeur aan een veelzijdig paard, waar je tot een redelijk niveau dressuur mee kan rijden, een sprongetje mee kan nemen, fijne buitenritten mee kan maken en die eventueel ook nog voor de koets kan. Een paard waar je plezier mee kan hebben! Een Draver beantwoordt aan al deze eisen, mits er enige aandacht wordt besteed aan zijn africhting als rijpaard. Gebeurt dit rustig en goed, dan is de Draver een vriend voor het leven waar je werkelijk alles mee kan doen.Doordat ze al op jonge leeftijd veel meemaken (trailer, smid, drukke wedstrijdterreinen, lawaai) zijn ze vaak al verkeersmak, lopen ze meestal zonder problemen de trailer op, kunnen ze desnoods urenlang geduldig stilstaan en zijn ze gemakkelijk en zeer vriendelijk in de omgang. Deze dingen zijn voor een recreatiepaard van groot belang. Een nadeel is dat een Draver vaak competitief is ingesteld, en daarmee meestal niet geschikt is voor de beginnende ruiter.
Natuurlijk is elk paard anders en zijn er ook erg rustige Dravers. Het is een kwestie van zoeken naar het paard wat bij je past, net als bij elk ander ras.
Leergierig
Door hun intelligentie en leervermogen pikken Dravers nieuwe dingen heel snel op, maar raken ze ook snel verveeld. Om je Draver in zijn element te houden is veel afwisseling in het werk dus aan te raden! Veel mensen willen graag wedstrijden rijden. Met een Draver kun je in bijna iedere tak van de paardensport wel terecht!Over het algemeen zullen ze niet bij de top horen (uitzonderingen buiten beschouwing gelaten), maar wel heel breed inzetbaar zijn. Ook als ze lichamelijk niet de kwaliteiten hebben om een bepaald niveau te halen zullen ze dat kunnen compenseren door hun leergierigheid, hun doorzettingsvermogen en hun werklust.
Verschillende disciplines
Western riding, vooral de onderdelen waarin men werkt met vee, is een zeer gespecialiseerde sport die gespecialiseerde paarden vereist, wil men op een hoog niveau meedraaien. Voor de ambitieuze westernruiter die op wedstrijden punten wil scoren, is een Quarter Horse daarom de beste keuze. Maar voor de iets minder prestatiegerichte ruiter, kan een Draver een goede keuze zijn. Vooral Amerikaanse Dravers hebben een geschikte bouw voor western riding. Net als de Quarter Horse zijn ze vaak klein, compact, snel en wendbaar, en hebben ze een zeer gespierde achterhand. Het zijn beiden sprinters.Of een Draver qua karakter geschikt is voor western riding verschilt natuurlijk per paard. Er zijn koele en hete Dravers, maar die zijn er onder de Quarters ook. Een goede galop is erg belangrijk in de onderdelen reining en pleasure, en dat kan voor Dravers wel een probleem zijn. Het kan sowieso zeker nuttig zijn dingen af te kijken bij het westernrijden tijdens de omscholing van een Draver tot rijpaard! Denk daarbij aan het visueel maken van oefeningen door het gebruik van kegels, tonnen, balken, ... welke kunnen helpen om de wendbaarheid en balans van je paard te verbeteren, met als doel zelfstandig op zijn eigen benen te komen lopen.
Veel uitgekoerste Dravers zijn probleemloos in te spannen: ze zijn al van jongs af aan vertrouwd met tuig en sulky! Hoewel een sulky natuurlijk niet veel weegt, zijn Dravers ook in staat normale rijtuigen te trekken, bijvoorbeeld concourswagens of kleine marathonwagens. Ze zijn vaak verkeersmak, en natuurlijk zijn uitgekoerste dravers al betuigd, wat een hoop tijd en moeite bespaart. Op voorwaarde dat je een paard hebt wat koel is in het hoofd, is het vaak een kwestie van inspannen en wegrijden.
Noot daarbij: aangespannen rijden is een kunst op zich, dus begin hier niet ondoordacht of onvoorbereid aan. Heb je zelf nog geen ervaring in mennen? Laat je dan bijstaan door iemand met kennis van zaken.
Veel Dravers hebben aanleg om te springen, zeker de Dravers met Frans bloed. De Franse draver heeft in zijn thuisland een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het rijpaardras Selle Francais, internationaal befaamd om zijn springpaarden.
Zo was de topper Jappeloupe de Luze een halve draver, evenals Galoubet A (ook de vader van Baloubet du Rouet die met Rodrigo Pessoa al jaren meedraait in de top) en Halla. Springvermogen zit bij de meeste dravers wel goed en ze zijn vaak snel en wendbaar. Om je Draver in een rustige galop rond te krijgen tussen de hindernissen door, zul je wel extra aandacht aan de galop moeten besteden.
Dressuur met een Draver?! Als je wil presteren in de hoogste regionen van de dressuursport zul je waarschijnlijk geen Draver kopen. Toch zijn er genoeg mensen die met hun Draver dressuurwedstrijden rijden, en met succes, zelfs tot en met de Z2 dressuur.
Dravers hebben een mooie uitstraling en een hele goede, expressieve draf. De galop is minder dressuurtypisch maar is wel trainbaar. Dravers zijn vaak al gewend aan lawaai, drukte, stress, zenuwachtige baasjes enz. en dat is erg fijn als je op dressuurwedstrijd gaat!
In de endurance worden Dravers en Draverkruisingen veel uitgebracht, tot op de allerhoogste niveaus. Ze zijn geschikt door hun bouw, snelheid, uithoudingsvermogen, hardheid en vooral door hun enorme doorzettingsvermogen. Dravers kunnen zeer lange afstanden afleggen in draf en galop zonder moe te worden, en daarbij is hun galop vrij vlak, en dus minder vermoeiend voor paard en ruiter. Bovendien zijn er onder de Dravers veel gangenpaarden, waardoor het extra comfortabel en minder vermoeiend rijden is zowel voor paard als ruiter. Ook voor de TREC-competitie, winnen Dravers alsmaar meer aan populariteit.
Mogelijkheden genoeg dus om je gedurende jaren te vermaken met een vriend voor het leven!
Meer weten?
- Ontdek nog een aantal leuke weetjes over de Draver!
- Ga naar mijn blog en selecteer het label 'Draver'.
- Wil je in contact komen met andere eigenaars en experten van het ras?
Meld je dan aan in de Facebookgroep* 'Dravers als recreatiepaard', waar mensen uit verschillende hoeken in België en Nederland elkaar vinden in hun liefde voor de Draver.
(*de groep wordt beheerd door collega Draver-liefhebbers).
Dravers in de spotlight op deze pagina:
Happy Kievitshof, Unique Normand, Valerie S, Rex, Starbucks Diamond, Ulaan Van Troje, Escofine Bravo, Hot Water, Morespeed Mac, Gilvanny, McCloud of Lewis en Ruben James.